Obavezan HAC CP sistem bezbednosti hrane

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


16. април 2011.
BEOGRAD, 16. aprila 2011. (Beta) - Svi proizvođači i prodavci hrane u Srbiji moraće da od 11. juna primenjuju "hasap" (HAČP) sistem za bezbednost hrane, izjavila je inspektor u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla Jasmina Vladić.

Ona je agenciji Beta kazala da se ta obaveza ne odnosi samo na primarne proizvođače hrane, jer i ostali učesnici u poslovanju hranom moraju da uvedu standard "hasap".

HAČP je skraćenica od Hazard Analysis Critical Control Point, što u prevodu znači analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke.

"Svi učesnici u lancu proizvodnje, prerade i prometa hrane, prema Zakonu o bezbednosti hrane koji je donet 2009. godine, dužni su da od 11. juna ove godine uspostave sistem osiguranja bezbednosti namirnica", kazala je Vladić.

Za nepoštovanje zakona predviđene su kazne - pokretanje postupaka za privredni prestup za pravna lica, mere zabrane obavljanja delatnosti za privredna društva, dok je za preduzetnike predviđeno pokretanje postupka za prekršaj.


Извор[уреди]