Obaveza za poslodavce da plaćaju doprinose

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. јул 2009.
Beograd-  (Beta) Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dikić izjavio je u ponedeljak da je potrebno da se od 1. januara 2010. uvede da nijedan poslodavac ne može da isplati zarade, ukoliko ne plati doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje.

"Potrebno je da bankarski sistem dobije zakonski nalog da ne izvrši nijedan transfer za plate, ako se istovremeno ne plaćaju i doprinosi", rekao je Dinkić novinarima. Prema njegovim rečima, svim ljudima u Srbiji trebalo bi povezati penzioni straž i tako rešiti i taj problem. "To je nadležnost ministra za rad Rasima Ljajića i ja verujem da on na tome radi i da će uskoro izaći sa tim rešenjem", rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da će sva državna preduzeća redovno plaćaju zarade i doprinose, a da ona koja nemaju perspektivu odu u likvidaciju ili stečaj. "Neophodno je da se uspostavi finansijska disciplina, koja je debelo narušena, da se obaveze iz prošlosti regulišu povezivanjem radnog staža zaključno sa krajem 2009, a da se neisplaćene plate traže u sudskim postupcima", rekao je Dinkić.


Извор[уреди]