O sporazumu sa Srbijom posle izveštaja Bramerca

Извор: Викиновости


29. jul 2008.
Brisel/ Belgija (Beta) - Evropska unija očekuje izveštaj haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji vlade u Beogradu da bi odlučila o stavljanju na snagu privremenog trgovinskog sporazuma EU-Srbija, rekli su danas izvori Unije u Briselu posle zasedanja Komiteta stalnih predstavnika Evropske 27-orice.

Francusko predsedništvo EU je u kontaktu s Tužilaštvom Tribunala u Hagu i članice Evropske unije žele da saznaju kako tužilac Bramerc "kvalifikuje tu saradnju Beograda s Haškim sudom", u očekivanju da Bramerc tokom avgusta poseti Beograd, kao i da uhapšeni Radovan Karadžić bude izručen Hagu.

Zvaničnik koji je prisustvovao sastanku Komiteta, koji čine ambasadori-stalni predstavnici članica evropske dvadesetsedmorice, preneo je agenciji Beta da postoji volja praktično svih članica EU da se "brzo učini korak napred" u pravcu opipljive podrške Srbiji, čim se steknu nova saznanja o prirodi saradnje srpskih vlasti s Haškim sudom.

Na pitanje da li to znači da je odluka EU odložena do kraja avgusta ili početka septembra, izvori u Briselu su uzvratili da evropski partneri nisu obavezni da čekaju na neke određene sastanke ambasadora ili ministara da bi se takva odluka donela.

Извор[уреди]