Očekuje se da U S S odluči do 30. juna

Извор: Викиновости

14. април 2010.
BEOGRAD, 14. aprila 2010. (Beta) - Društvo sudija Srbije očekuje da će Ustavni sud Srbije (U S S) odlučiti o žalbama neizabranih sudija do 30. juna kada prestaje njihov radno-pravni status, ne isključujući mogućnost obraćanja i sudu u Strazburu.

"Mi očekujemo da Ustavni sud donese odluke do 30. juna", rekla je na konferenciji predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ističući da dinamika postupanja UŠ ne uverava da se sve može završiti u tom roku.

Ona je kazala da će pravni tim Društva sudija napraviti model urgencije UŠ i do kraja nedelje će ga staviti na raspolaganje svim sudijama koji žele da upotrebe tu urgenciju kako bi UŠ rešio po njihovim žalbama u razumnom roku.

"Razumni rok u ovakvim slučajevima je najviše 90 dana. Rok za prvi pravni lek istekao je krajem februara i sve sudije su do 26. februara izjavile ustavnu žalbu, a do sredine marta sudije su izjavile i drugi pravni lek", podsetila je Boljević. Prema njenim rečima, maksimalni zakonski rok ističe sredinom juna, a 30. juna prestaje i radno-pravni status neizabranih sudija zbog čega je odlučivcanje po tom predmetu prioritetno.


Извор[уреди]