Nulta tolerancija prema nasilju u sportu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. oktobar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Državni organi Srbije moraju da primene princip nulte tolerancije prema nasilju na sportskim događajima, ocenjeno je u sredu na konferenciji na kojoj je predstavljena studija o pravnom okviru sprečavanja nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić rekao je da je cilj studije da kroz analizu dokumenata međunarodnih organizacija i sportskih udruženja i uporednih iskustava pojedinih zemalja doprinese unapređenju postojećeg pravnog sistema u Srbiji koji bi sprečio tu negativnu društvenu pojavu.

"Nasilje na sportskim priredbama predstavlja problem od prvorazrednog državnog značaja. Ta tema se pojavljuje na naslovnim stranama svih dnevnih novina i doprinosi lošoj slici o našoj zemlji u inostranstvu", ocenio je Todorić.

On je rekao da je od 2003. do 2008. godine osmoro ljudi poginulo u navijačkim obračunima u Srbiji.

"Razgovarali smo sa državnim organima o ovom problemu. Neophodno je da se policija, sudstvo, tužilaštvo i Ministarstvo sporta aktivno uključe u rešavanje problema nasilja na sportskim priredbama", dodao je Todorić.

Prema njegovim rečima, neophodna je prevencija nasilja kroz primenu hitnih mera koje uključuju donošenje zakona o fizičko-tehničkom obezbeđenju, formiranje evidencije bezbednosno interesantnih navijača, analize sudskih procesa i privremeno oduzimanje pasoša.

Docent Fakulteta političkih nauka Dejan Milenković rekao je da je u izradi studije akcenat stavljen na funkcionisanje državnih organa.

"Usvajaju se zakoni koji su uglavnom usklađeni sa evropskim propisima iz ove oblasti, ali nedostaje njihova adekvatna implementacija", kazao je Milenković.

On je kao primer naveo problem s kojim se suočavaju redari na sportskim priredbama.

"Redar po zakonu mora da zabrani alkoholisanom licu ulazak na stadion, ali pri tom ne sme da koristi fizičku prinudu, pa se često dešava da teret odgovornosti za incidente padne na organizatora", rekao je Milenković.

On je naveo da svi državni organi imaju stalnu obavezu sprečavanja nasilja na sportskim priredbama, što se može postići edukacijom učenika na časovima građanskog i fizičkog vaspitanja, ali i formiranjem skupštinskog odbora za sport.

Studija o pravnom okviru sprečavanja nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama predstavlja deo većeg projekta "Za Srbiju bez nasilja" koji realizuje Centar za novu politiku uz podršku USAID, Instituta za održive zajednice i Misije OEBS u Srbiji.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg