Novi zakon o energetici prekretnica u razvoju

Извор: Викиновости


21. јул 2011.
BEOGRAD, 21. jula 2011. (Beta) - Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je u četvrtak da će se novim zaknom o energetici liberalizovati svi segmenti energetskog tržišta u Srbiji.

On je, obrazlažući Predlog zakona o energetici u Skupštini Srbije, kazao da bi novi zakon trebalo da "udari nove temelje razvoju srpske energetike" i "bude prekretnica u razvoju tog sektora".

Mrkonjić je kazao da je Energetska zajednica jugoistočne Evrope dala dobre sugestije za rešenja iz novog zakona o energetici kojim se srpski propisi u toj oblasti harmonizuju sa direktivama Evropske unije.

Prema njegovim rečima, novim zakonom se jača uloga Agencije za energetiku Srbije (AERS), povećava sigurnost snabdevanja, pojednostavljuju procedure za realizaciju investicija, omogućava povećanje energetske efikasnosti i rast investicija u obnovljive izvore energije.

Mrkonjić je kazao da će tržište nafte i naftnih derivata dodatno biti uređeno kroz uvođenje obaveznih i operativnih rezervi nafte, a tržište gasa će biti bolje uređeno i povećaće se sigurnost isporuke.


Извор[уреди]