Novi sporazum sa MMF ojačao bi poverenje investitora

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. фебруар 2011.
BEOGRAD, 7. februara 2011. (Beta) - Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit ocenila je da bi se novim sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom nastavila fiskalna disciplina i ojačalo poverenje investitora u srpsku privredu.

I u februarskom izveštaju DiB svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom za poslovanje, saopštila je u ponedeljak bonitetna kuća Rating (www.rating.rs), zastupnik DiB za Srbiju.

Analitičari DiB navode da je MMF po završenoj šestoj reviziji ekonomskog programa Srbije u okviru stend-baj aranžmana iz maja 2009. saopštio da je ekonomski učinak u okviru aranžmana u potpunosti zadovoljavajuć i da su svi kriterijumi ispunjeni.

Napomenuto je međutim da bi vlast u Srbiji trebalo da bude oprezna, s obzirom da su povećani rizici za makroekonomsku stabilnost, uključujući uticaje iz regiona i događaje na graničnim delovima zone evra.

DiB navodi da, kako postojeći aranžman sa Fondom ističe u februaru, vlada zbog predostrožnosti razmatra mogućnost traženja kredita od MMF-a u 2011. i ocenjuje da bi mogući novi sporazum doprineo jačanju poverenja ulagača u privredu Srbije.


Извор[уреди]