Novi koraci ka EU u junu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу9. фебруар 2010.
BEOGRAD, 9. februara 2010. (Beta) - Španski ambasador u Beogradu Injigo de Palasio Espanja veruje da će zahtev Srbije za članstvo u EU biti prosleđen Evropskoj komisiji do juna, kada se očekuje i deblokada procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU.

"Nadamo se da će do juna dva preostala pitanja, traženje mišljenja od Komisije i ratifikacija Sporazuma, biti odmrznuta", rekao je De Palasio u intervjuu agenciji Beta.

Španski ambasador najavio da će njegova zemlja u maju organizovati samit Zapadni Balkan - EU u Sarajevu, kao nastavak sastanka koji je održan u Zagrebu 2000, "u želji da ukaže na važnost koju EU pridaje regionu Zapadnog Balkana".

"Balkan praktično deli prostor EU na dva dela i mora da bude integrisan što pre je moguće kako bismo postali kompletni", kazao je De Palasio.

Prema rečima španskog ambasadora, samit u Sarajevu biće prilika da se govori i o drugim otvorenim pitanjima u regionu, kao što su problem izbeglica i raseljenih, ali i o nerešenim bilateralnim koja se odnose na sukobe iz prošlosti "kako bi se svim gardjanima Zapadnog Balkana dala dostojna šansa da krenu ka Evropi sa nadom i stvarnim izgledima za bolji život".


Извор[уреди]