Nove oznake na kućnoj hemiji

Извор: Викиновости


17. септембар 2011.
BEOGRAD, 17. septembra 2011. (Beta) - Agencija za hemikalije Srbije najavila je u subotu da će od 1. oktobra industrijska i kućna hemija, kao i deterdženti koji se stavljaju na tržište Srbije morati da imaju nova obeležja na pakovanjima, koja će potrošačima omogućiti bolju informisanost i zaštitu.

"Svako ko bude došao u dodir sa tim hemikalijama moći će jasno i nedvosmisleno da zna koja su svojstva tih supstanci i koliko su opasne za zdravlje ljudi i okolinu", rekla je agenciji Beta direktorka Agencije za hemikalije Jelena Cvetković.

Kako je dodala, isticanje upozoravajućih slika (piktograma), biće obavezno i na uvoznim i na domaćim proizvodima, i biće u skladu sa opasnošću i svojstvima koje hemikalija zaista poseduje.

"Piktogrami su napravljeni na takav način da svako ko ih pogleda bez potrebe i da čita njihovo značenje može da vidi da li je hemikalija zapaljiva, ima eksplozivna svojstva ili je toksična i opasna po životnu sredinu", rekla ona.

Cvetkovićeva je navela da je propisan i izgled etikete koja mora imati reči upozorenja, oznaku opasnosti, nacin upotrebe, kako postupiti ukoliko dođe u dodir sa očima ili sluzokožom i slično.

Извор[уреди]