Nova vlada privržena poštovanju međunarodnog prava

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. jul 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Demokratska stranka ocenila je danas da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića rezultat privrženosti nove vlade poštovanju međunarodnog prava ali i činjenice da se mora utvrditi odgovornost pojedinaca za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije.

DS je u saopštenju istakla da je Srbija tim hapšenjem pokazala punu odgovornost i spremnost u pronalaženju optuženih za ratne zločine.

Dodaje se da je time poslata jasna poruka da su neodržive kritike o nedostatku političke volje i spremnosti Srbije da rešava pitanje saradnje sa Haškim tribunalom. "Kao što se Srbija zalaže za striktno poštovanje međunarodnih dokumenata u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova, tako se moraju poštovati i međunarodnopravne i domaće norme o saradnji sa Haškim tribunalom. To istovremeno znači, da je potrebno da ista pravila važe za sve optuženike pred ovim sudom, zbog čega će Srbija i dalje insistirati da Haško tužilaštvo preispita odluke suda u procesima protiv Ramuša Haradinaja i Nasera Orića", navodi DS.

Извор[уреди]