Пређи на садржај

Nova vlada da nastavi dijalog s Prištinom

Извор: Викиновости


9. jul 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Ambasadorka SAD Meri Vorlik izjavila je u ponedeljak da SAD ne traže od Srbije priznavanje nezavisnosti Kosova, ali da se nada da će nova vlada odmah po formiranju nastaviti dijalog sa Prištinom o normalizaciji odnosa.

Nakon skupa o reformi pravosuđa u Beogradu, Vorlik je novinarima izjavila da su SAD opredeljene da sarađuju sa budućom vladom Srbije.

Upitana za cilj posete pomoćnika državnog sekretara SAD Filipa Gordona, Vorlik je rekla da je on u Beograd došao u sklopu šire posete regionu, a da je pitanje formiranja vlade nešto što je u nadležnosti građana Srbije i političara koji su učestovali u izbornom procesu.

Vorlik je izrazila nadu da će buduća vlada Srbije biti posvećena evropskoj budućnosti i da će raditi na rešavanju mnogih važnih pitanja poput odnosa u regionu, pitanja Kosova i borbe protiv organizovanog kriminala.

Ona je rekla da SAD i EU žele da Srbija nađe način da reši sva otvorena pitanja sa susedima u regionu i dodala da je to i u interesu same Srbije, ali i važan faktor na putu ka EU.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je, zamoljen da oceni rukovanje Borisa Tadića i premijera Kosova Hašima Tačija na Kroacija samitu u Dubrovniku, kazao novinarima da dijalog traje već dve godine i da je postignut napredak, kao i da „može samo da se pozdravi dalji razvoj u tom procesu“.

Izvor[уреди]