Nova postavka o Desanki u Brankovini

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. октобар 2011.
Бранковина-  (Beta) - Ministar za kulturu, informisanje i informaciono društvo Predrag Marković otvorio je u četvrtak u Brankovini kod Valjeva novu muzejsku postavku posvećenu pesnikinji Desanki Maksimović (1898 - 1993).

Postavka "O Desanki, perom i slikom" nalazi se u školi u kojoj je učila i živela velika srpska pesnikinja, a delo je zaposlenih u valjevsklom Narodnom muzeju.

"Posao ministarstva je da na najbolji mogući način raspodeli novac građana, poreskih obveznika. Prethodna postavka o Desanki ("Zavičaj pesniku") iz 1985. morala je da se modernizuje i da u centru bude 'njegova visost posetilac'", rekao je novinarima ministar Marković.

Postavka "O Desanki, perom i slikom", u ambijentalnoj rekonstrukciji radnog prostora pesnikinje, posetiocima nudi mogućnost da vide lične predmete iz njenog života, kao i nova saznanja o njenom životu poetese.

Izložena je memorijalna zbirku predmeta, koje su Desanka Maksimović i članovi njene porodice poklonili Narodnom muzeju, kao i fond fotografija valjevskog fotoreportera Dragiše Medenice, koji je pesnikinju pratio gotovo 30 godina.

Autori postavke su istoričarka Dragana Lazarević Ilić i dizajner Slobodan Sekulić Bogdanović.

Извор[уреди]