Nova Cisco studija otkriva porast Internet saobraćaja

Извор: Викиновости

Beograd - PRObjave Kompanija Cisco objavila je danas nova istraživanja u studiji o prenosu video sadržaja, aktivnostima na društvenim mrežama i aplikacijama za kolaboraciju, koje naziva zajedničkim imenom "visual networking". Cisco® Visual Networking Index (VNI) potvrdio je da se putem mreža dobavljača Internet usluga prenese velika količina podataka, a da više od jedne trećine prosečnog širokopojasnog prenosa sadrži video, komunikaciju putem društvenih mreža i aplikacijama za kolaboraciju.

• Globalno gledano, širokopojasna mreža (primarno kućni i pojedini poslovni korisnici) prosečno generiše oko 11,4 GB Internet saobraćaja mesečno. Ova količina je jednaka dnevnom preuzimanju 3.000 tekstualnih mejlova, 100 mp3 muzičkih fajlova ili 360 elektronskih knjiga svakog pojedinačnog korisnika. • Putem širokopojasne mreže prenese se mesečno prosečno oko 4.3 GB visual networking aplikacija (video sadržaj, komunikacija na društvenim mrežama i kolaboracija). To je jednako prenosu 20.5 kratkih video zapisa ili oko 1.1 sat video materijala, bez obzira da li direktno postavljen, linkovan na web stranici ili pogledan kao deo video komunikacije. • Više od 20 procenata kompletnog saobraćaja napravio je jedan procenat najvećih korisnika, dok je više od 60 procenata napravilo 10 procenata najvećih korisnika. • "Udarno vreme" na Internetu je od 21 čas do 1 čas iza ponoći. To je u suprotnosti sa "udarnim terminima" na televiziji koje je generalno od 19 do 23 časa na većini tržišta. Dnevno, 25 procenata ili 93.3 MB po korisniku globalnog saobraćaja, napravljeno je za vreme "udarnog termina" na Internetu.

"Cisco VNI studija potvrđuje da su IP mreže i Internet ključna platforma za globalnu komunikaciju", rekla je Suraž Šeti, potpredsednik u sektoru za marketing servis provajdera kompanije Cisco. "Kroz naše kooperativno istraživanje, blisko sarađujemo sa korisnicima da bismo prihvatili aktivnu ulogu u oblikovanju mreže budućnosti koja će svakom pojedincu omogućiti ličnije, društvenije i interaktivnije Internet iskustvo". • Nova Cisco VNI studija omogućava kvantitativan uvid u trenutne aktivnosti na mrežama servis provajdera tokom treće četvrtine kalendarske 2009. godine. • Istraživanje je zajednički projekat kompanije Cisco i više od 20 dobavljača internet usluga širom sveta, koji su objedinili anonimne podatke o upotrebi mreža, da bi se ustanovili novi trendovi, pretpostavio dalji razvoj infrastrukture i razvile smernice za buduću arhitekturu mreže. • Servis provajderi koji su učestvovali u istraživanju dobavljači su internet usluga milionima domaćinstava širom sveta i predstavljaju mobilni, wireless i kablovski segment u Severnoj Americi, Latinskoj Americi, Evropi, Aziji i ostalim tržištima u razvoju. Nova studija, fokusirana na aktuelan mrežni saobraćaj, dopunjuje studiju Cisco VNI Forecast and Methodology, 2008-2013, koja nagoveštava dalji razvoj mreže. I za ubuduće su planirana dopunjavanja studije kao način da se izmere promene u obrascima Internet saobraćaja.

PRObjave[уреди]