Пређи на садржај

Noć muzeja na 65 lokacija u Beogradu

Извор: Викиновости


5. мај 2011.
BEOGRAD, 5. maja 2011. (Beta) - Manifestacija Noć muzeja u Beogradu će biti održana 14. maja od 18 sati do 2 sata ujutru, na 65 lokacija u gradu koje će radi lakšeg snalaženja posetilaca biti podeljene na sedam zona, najavlili su organizatori.

Direktorka manifestacije "Noć muzeja" Ana Jovanović rekla je na konferenciji za novinare da će ovogodišnja ekskluzivna lokacija biti Palata Srbije (SIV), koja će u noći manifestacije biti otvorena za posetioce. Prema njenim rečima, u Palatu Srbije se do sada ulazilo retko i samo uz poseban protokol, a taj prostor će tokom manifestacije biti otvoren za razgledanje punih osam sati.

Palata Srbije, koja se nekada zvala Palata Federacije, građena je od 1947. do 1954. godine, a u zgradi se pored nepreglednih holova i ministarskih kabineta, nalazi i šest salona koji se simbolično zovu po bivšim jugoslovenskim republikama, a koje objedinjuje velika sala "Jugoslavija".

Potparol Narodnog muzeja u Beogradu Gordana Grabež najavila je da će Nacionalni muzej u ovogodišnjoj Noći muzeja učestvovati sa tri izložbe. "U Muzeju istorije Jugoslavije posetioci će moći da pogledaju izložbu 'Poklon zbirka Dragoslava Jovanovića' i da se upoznaju sa delima 42 autora sa naših prostorija i iz Italije, a najveći broj radova su delo Radomira Damjanovića Damjana, iz kolekcije Narodnog muzeja", rekla je ona,

U Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu biće izloženo blago kneževskih grobova, posetioci će biti upoznati sa tajnama konzervacije i restauracije, a takođe će biti izložena i zlatna maska iz Trebeništa.


Извор[уреди]