Nisu promenjeni uslovi za EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

31. мај 2010.
BEOGRAD, 31. maja 2010. (Beta) - Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je u ponedeljak da Nemačka podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU i da nisu promenjeni uslovi za ulazak u EU a da je na Srbiji da te uslove ispuni.

"Jedino bi Srbija sama sebi mogla da stane na put u procesu priključenja EU. Ne znam nikoga ko ima suprotno mišljenje. Uslovi za sve koji žele u EU utvrđeni su 1995. godine, kao i kopenhaškim kriterijumima, i važe do danas", rekao je Mas novinarima u Medija centru.

List Blic objavio je da je Nemačka jedan od najvećih protivnika daljeg proširenja EU na Balkan. Mas je citirao ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića koji je za nemački Špigl rekao da se teškoće kasnije gomilaju ako se na vreme ne radi na preventivnom rešavanju problema.

"On (Jeremić) je potpuno u pravu i, pošto je EU to naučila, mi ćemo posebnu pažnju obratiti na probleme organizovanog kriminala, korupcije i na to da ne želimo da u EU uvozimo teritorijalne sukobe. Sva ta pitanja proističu iz kopenhaških kriterijuma", rekao je Mas.


Извор[уреди]