Пређи на садржај

Nikolić: Sutra sastanak sa Dačićem i Koštunicom

Извор: Викиновости


28. maj 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je večeras da će se pregovori sa narodnjačkom koalicijom i koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije (SPS) oko formiranja vlade, nastaviti sutra.

Nikolić je agenciji Beta rekao da predstavnici tih stranaka svaki dan razgovaraju i otklanjaju nesporazume i razrađuju dogovorene principe.

On je istakao da će se sutra pre podne sastati sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem, liderom Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislavom Koštunicom i predsednikom Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Jovanom Krkobabićem ali da predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković "ima goste iz Grčke" pa najverovatnije neće moći da prisustvuje sastanku.

Komentarišući zahteve koje je DSS-u i SRS-u postavila koalicija oko SPS-a i koji bi prema najavama trebalo da budu predmet razgovora na sledećem sastanku, Nikolić je rekao da svi koji traže bolje rešavanje socijalnih pitanja imaju prava ne samo da traže na koji način će to biti realizovano već i da ucecstvuju u pronalaženju rešenja.

Dodao je da je stav SRS-a o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju isti kao i ranije - da o njemu mora da se izjasni Skupština Srbije.

"Raduje me stav DSS-a koja insistira na jednoj rečenici, da se sporazum mora dopuniti rečenicom 'Kosovo je Srbija' zato što EU ne moze da bude zaštićena pričom kako je teritorijalno neutralna", naglasio je zamenik predsednika radikala.

Prema njegovim rečima, EU nije ubedila Srbiju da je priznaje u njenim međunarodno priznatim granicama i to može da reši dopunjavanjem sporazuma.

Na pitanje da li su nakon potpisivanja koalicionog sporazuma o formiranju vlasti u Beogradu, SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS sada bliže formiranju zajedničke vlade, Nikolić je odgovorio potvrdno.

"Jednostavno je logično da stranke koje u glavnom gradu načine koaliciju mogu to da učine na republičkom niovu. Formiranjem koalicije u glavnom gardu prejudiciramo republičko rešenje. Oprezno smo dogovarali rešavanje gradske većine uz uvazazvanje svih partnera - da nikoga ne naljutimo i da niko ne bude pobeđen i u tome smo uspeli uprkos pokušajima Borisa Tadića da SPS predstavi kao obnovljenu stranku", kazao je on.

Извор[уреди]