Nikolić: Politička, a ne pravna odluka

Извор: Викиновости


16. novembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je u petak da jasno da je odluka Haškog tribunala o oslobođanju Ante Gotovine i Mladena Markača od krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. godine politička, a ne pravna.

„Današnja odluka Haškog tribunala neće doprineti stabilizaciji situacije u regionu, otvoriće stare rane, a Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji je ostao tamo da živi, staviti u poziciju krivaca nad kojima i dalje svako može nekažnjeno da sprovodi svoju 'pravdu'“, ocenio je predsednik Srbije u izjavi za javnost.

On je podsetio da je tokom operacije Oluja proterano preko 220.000 Srba i ubijeno na hiljade nenaoružanih muškaraca, žena i dece.

„Ko je za to kriv? Današnjom odlukom Haškog tribunala Hrvatska može legitimno da slavi najveći pogrom u svetu posle Drugog svetskog rata. Država koja ne dozvoljava ni porodicama nestalih Srba da utvrde gde se nalaze tela njihovih najmilijih“, ukazao je Nikolić.

„Ako je do sada bilo razloga da verujemo onima koji su tvrdili da je Haški tribunal neutralan, pravičan i nešto više od suda Srbiji i srpskom narodu, najnovijom odlukom o oslobađanju ratnih zločinaca je to demantovano“, naveo je Nikolić.

Izvor[уреди]