Nikola Fabris: Ključan je momenat prodaje

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. јун 2011.
BEOGRAD, 19.juna 2011. (Beta) - Za prodaju državnih obveznica u inostranstvu koju planira Vlada Srbije najvažnije je da se izabere pravi momenat, kakao bi se postigla najpovoljnija kamatna stopa, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris.

"Svaka zemlja koja ima budžetski deficit mora da traži načine da taj deficit finansira. Prodaja obveznica na inostranom tržištu može biti povoljnija nego prodaja na domaćem tržištu, ali može biti i mač sa dve oštrice", rekao je Fabris za egenciju Beta.

On je ukazao da se prodaja evroobveznica u inostranstvu verovatno može obaviti po višoj kamatnoj stopa nego prodaja obveznica na domaćem tržištu, ali da u slučaju prodaje na domaćem trižstu postoji opasnost da se na taj način pokupi sva likvidnost sa trižišta, što može dovesti do usporenog privrednog rasta.

"Ja bih uvek preporučio prodaju evroobveznica, ukoliko kamatna stopa nije neprihvatljivo visoka", rekao je Fabris.

Vlada Srbije je 16. juna donela odluku da počne da se zadužuje na međunarodnom finansijskom tržištu prodajom državnih obveznica u vrednosti 700 miliona evra, od čega bi 500 miliona bilo u evrima, a 200 u dinarima. Savetnici u emisiji tih dužničkih papira, planiranoj za kraj avgusta ili početak septembra, biće Svetske banke JP Morgan i Dojče banka.


Извор[уреди]