Nije ugrožena stabilnost finansijskog sistema

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. novembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je u petak da nije ugrožena stabilnost finansijskog sistema, uprkos visokom učešću problematičnih krediita ukupnim bankarskim zajmovima (19,9 odsto).

„Udeo teško naplativih kredita u Srbiji najmanje raste u odnosu na region, od početka izbijanja krize“, rekla je Tabaković na regionalnoj konferenciji „Finansijski sistem i privreda - odgovori na izazove krize“ u Beogradu koju organizuje Biznis info grupa.

Dodala je da je stabilnost bankarskog sistema u Srbiji zadovoljavajuća što potvrdju i adekvatnost kapitala ukupnog bankarskog sektora koja je veća od 16 odsto, kao i potpuna pokrivenost problematičnih kredita rezervama za procenjene gubitke.

„Srbija je među retkim zemljama regiona gde je tokom krize zabeležno samo usporavanje, ali ne i smanjenje kreditne aktivnosti“, rekla je Tabaković.

Ona je naglasila da, ukoliko Vlada Srbije odlučno krene u sprovodenje ključnih reformi poreskog i penzijskog sistema, i u proces „korporativizacije javnog sektora“, veoma su verovatni održivost i rast kreditnog rejtinga Srbije.

Po njenim rečima, rast fiskalnog deficita vodio bi ka većem javnom dugu i pogoršanju spoljne likvidnosti zemlje.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg