Пређи на садржај

Nije realno da Srbija 2014. uđe u EU

Извор: Викиновости12. фебруар 2010.
BEOGRAD, 11. februara 2010. (Beta) - Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas ocenio je da nije realno da Srbija i zemlje regiona 2014. godine postanu deo EU.

"Prošla godina bila je uspešna za evropske ambicije Srbije. Postavljeni ciljevi mogu da pomognu održavanju tog elana, i u tom smislu možemo da posmatramo 'Agendu 2014'. Ali, kao politički cilj, ona nije realna... Treba trezveno imati pred očima koliko je ceo posao trajao u slučaju drugih: put od kandidature do pristupanja realno ne može da se pređe za četiri godine", rekao je Mas u intervjuu za Večernje novosti.

Mas je istakao da povlačenje Beograda sa severa Kosova nije uslov Beogradu za dalji proces evrointegracija. "Nikoga nisam čuo da kaže da Srbija treba da prekine veze sa severom Kosova. To ne bi bilo u skladu sa našim predstavama dobrosusedskih odnosa", rekao je Mas.

On je ocenio da plan Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo, čiji je član i Nemačka, a kome se suprotstavljaju i Srbi sa Kosova i Metohije i Beograd, ne može da ugrozi stabilnost u toj oblasti.

"Ne vidim kako bi pokušaj da se uspostavi jedinstveni pravni i carinski prostor na Kosovu, kako je predviđeno i Rezolucijom 1244, ugrozio stabilnost. Naprotiv, ti napori doprinose stabilnosti", izjavio je Mas.


Извор[уреди]