Niži rejting za Sosijete ženeral banku

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу14. септембар 2011.
(Beta-AFP/AP) - Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Mudis u sredu je snizila za jedan stepen rejting francuskih banaka Sosijete ženeral i Kredi agrikol zbog povećane zabrinutosti o njihovoj mogućoj izloženosti dugovima Grčke.

Mudis je smanjio rejting banke Sosijete ženeral na Aa3 za jedan stepen i Kredi agrikol takođe za jedan stepen na Aa1, ali je takođe upozorio najveću francusku banku BNP Paribas da bi mogla da smanji i njen sadašnji rejting od Aa2 za jedan stepen.

Francuski ministar za evropska pitanja Žan Leoneti naglasio je u sredu da francuske banke „nisu u opasnosti“ posle smanjenja kreditnog rejtinga za jedan stepen agencije Mudis.

Ovaj potez Mudisa dešava u trenutku kada Evropa pokušava da se nosi sa grčkom dužničkom krizom, i kad rastu strahovanja da Grčka neće biti u stanju da otplati svoje dugove.

„Neće biti ni bankrotstva Grčke ni izlaska Grčke iz zone evra“, rekao je Leoneti. On je istakao da bi u slučaju da napuste evro Grci izgubili 30 odsto svoje kupovne moći, a evrozona bila bi na meti špekulanata koji bi mogli sutra da napadnu Španiju, zatim Italiju ili Portugal.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg