Niški Forum protiv poskupljenja struje

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. фебруар 2011.
NIŠ, 7. februara 2011. (Beta) - Centar za zaštitu potrošača Forum iz Niša zatražio je u ponedeljak od Vlade Srbije da ne odobri poskupljenje struje, već da novac koji je predmet zloupotreba u Rudarskom basenu "Kolubara" vrati Elektroprivredi Srbije.

"Tražimo da se ne odobri povećanje cene električne energije već da se novac koj je opljačkan u rudniku 'Kolubara' vrati EPS-u", navodi se u otvorenom pismu tog udruženja Vladi Srbije.

Niški Forum je zatražio i da se građanima naplaćuje samo stvarno utrošena struja, a da u Savetu Agencije za energetiku, koji prema nacrtu Zakona o energetici broji pet članova, najmanje dva člana budu iz organizacija potrošača.

"Ukupan zbir obračunske snage koju preko računa EPS naplaćuje građanima Srbije veći je od proizvodnih kapaciteta, što znači da EPS svakog meseca građanima prodaje ono što nema, što po novom Zakonu o zaštiti potrošača spada u domen nepoštenog poslovanja za šta su predviđene i sankcije", navodi se u pismu Foruma.

Forum navodi i da pored toga, što EPS redovno upozorava građane da je električna energija skupa i da ne treba da se koristi za grejanje, većina objekata EPS-a se greje upravo na tu skupu energiju i tu potrošnju plaćaju građani Srbije, jer se to prikazuje kao gubitak u sistemu.


Извор[уреди]