Nezavisnost Kosova ugrožava međunarodni poredak

Извор: Викиновости


1. децембар 2009.
Hag-  (Beta) Šef delegacije Srbije, ambasador Dušan Bataković rekao je u utorak u Međunarodnom sudu pravde da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom i sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Bataković je naglasio da su jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova u februaru 2008. godine, vlasti u Prištini ugrozile međunarodni pravni poredak zasnovan na suverenitetu i teritorijalnom integritetu država i održavanju mira.

"Savet bezbednosti UN nije ukinuo suverenitet Srbije na Kosovu - na šta nije imao ni pravo - već je rezolucijom 1244 naglasio da je neophodno očuvati suverenitet i teritorijalni integritet na Kosovu i Metohiji. Budući status Kosova, po rezoluciji, trebalo je odrediti pregovorima i političkim rešenjima", kazao je Bataković.

Jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova je stoga "izazov" međunarodnom pravnom poretku, upozorio je zastupnik Srbije, zbog čega je mnogo država odbilo da je prihvati i prizna Kosovo.

"Uprkos flagrantnom kršenju njenog suverenita i teritorijalnog integriteta" koje predstavlja ta deklaracija, Srbija je odlučila da na nju reaguje na miran i legalan način i spremna je da pregovorima i dalje traži kompromisno rešenje sa kosovskim Albancima, predočio je Bataković. Priliku za nalaženje kompromisnog rešenja nastavkom pregovora ne treba propustiti i to je i dalje, po rečima Batakovića, stav Srbije.


Извор[уреди]