Пређи на садржај

Nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom

Извор: Викиновости


2. децембар 2009.
Hag-  (Beta) Albanija je u sredu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ocenila da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

"Albanija je priznala nezavisnost Kosova i smatra da je ona u punom skladu sa međunarodnim pravom", rekao je ambasador Albanije u Holandiji Gazmend Barbuluši na početku drugog dana rasprave o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova pred najvišim sudom UN.

Napominjući da je "Albanija iz očiglednih razloga veoma zainteresovana za raspravu", Barbaluši je sugerisao da je pravo naroda Kosova da se otcepi od Srbije proizašlo iz "decenije sistematskog kršenja ljudskih prava" kojem su ga od 1989. podvrgle vlasti u Beogradu.

Tada je, po zastupniku Albanije, Kosovu "oduzeta autonomija i pravo na samoopredeljenje". Represija nad kosovskim Albancima vrhunac je dostigla 1999. "najvećom kampanjom etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata" u kojoj su hiljade civila ubijene, a 1,5 miliona je proterano iz svojih domova, rekao je Barbaluši.

Pravni zastupnik Albanije Johen Frovajn odbacio je tvrdnju Srbije da je deklaracija o nezavisnosti Kosova protivna međunarodnom pravu, tvrdeći da to pitanje "nije regulisano" međunarodnim propisima. On je odbacio i argument Srbije da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN zabranjivala secesiju Kosova, navodeći da je ta rezolucija prestala da obezbeđuje privremeno rešenje za pokrajinu u trenutku kada pregovorima 2007. nije postignut sporzum.

Извор[уреди]