Neprihvatljiva nasilna izmena stanja na severu Kosova

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


5. август 2011.
(Beta) - Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da je potpuno neprihvatljiva bilo kakva jednostrana nasilna mera kojom bi se izmenila situacija na prostoru severnog Kosova, saopšteno je u petak iz Ministarstva odbrane.

Navodi se da je Šutanovac to izjavio tokom posete SAD-u, u razgovoru sa pomoćnikom sekretara odbrane SAD za poslove međunarodne bezbednosti ambasadorom Aleksandrom Veršbouom.

Šutanovac je naglasio da će se nastaviti saradnja sa KFORom na terenu, kao i da upravo ova situacija pokazuje zašto se Srbija protivi smanjenju broja pripadnika međunarodnih snaga.

Veršbou se složio da rešenje kosovske krize treba tražiti diplomatskim i mirnim sredstvima, i podržao aktivnosti državnog vrha Srbije u nastojanjima da se kriza reši nastavkom dijaloga između Beograda i Prištine.

On je podržao reforme sistema odbrane i naglasio značaj povećanja učešća pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN i početak angažovanja u misijama EU, kao znak partnerstva u održavanju mira u svetu.

Tokom posete SAD, ministar Šutanovac se sastao sa generalom Kregom Mekinlijem, šefom Biroa Nacionalne garde SAD i generalom Deborom Ašenherst, komandantom Nacionalne garde Ohaja.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg