Neophodna prekogranična istraga

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. фебруар 2011.
BEOGRAD, 24. februara 2011. (Beta) - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je u četvrtak da istragu povodom izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima treba da obavi institucija koja će moći da istražuje u svim državama koje su u vezi sa tom kriminalom aktivnošću i da Euleks za to nema kapacitet.

"Suština problema sa istragom nije u pitanju da li je ovaj ili onaj organ zavisan ili nezavisan nego je pitanje da li on ima autoritet da istražuje na prostoru više država", rekao je Cvetković u Skupštini Srbije.

Premijer je kazao da istraga treba da obuhvati, pored Kosova i Albaniju ali da bude sprovedena i u drugim državama jer su organi prodavani van tih teritorija i van evropskog kontinenta.

"Nemamo ništa protiv angažovanja Euleksa. Naš stav je da bi taj mehanizam morao da ima ovlašćenja koje Euleks nema i o tome se vode razgovori", kazao je Cvetković.

Premijer je kazao da je potrebna detaljna i nezavisna istraga o trgovini ljudskim organima i da će Vlada Srbije istrajati da se dobije odgovarajući mehanizam koji će garantovati da će istraga biti sporovedena do kraja, kompetentno i nezavisno.


Извор[уреди]