Neophodan mandat UN za istragu o navodima Martija

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. фебруар 2011.
BEOGRAD, 21. februara 2011. (Beta) - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je u ponedeljak da će Srbija nastaviti da insistira na mandatu UN za istragu o navodima o trgovini ljudskim organima na Kosovu i dodao da je potrebno postići konsenzus o formi međunarodne istrage u tom slučaju.

Jeremić je ocenio da su neke zemlje na prošlonedeljnoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu iskazale rezervu prema inicijativi Srbije da Savet bezbednosti formira ad hok istražni mehanizam koji bi ispitao navode iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

"Mi ćemo nastaviti da insistiramo na mandatu UN pre svega zbog toga što su svi zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije do danas istraživani sa mandatom UN, sa eksplicitnom potrebom da se o rezultatima tih istraga izvesti Savet bezbednosti", rekao je Jeremić na pres konferenciji.

Govoreći o kapacitetu Euleksa da sprovede tu istragu, ministar je naveo da je glavni problem policijsko-pravne misije EU taj što ima mandat samo na teritoriji Kosova.

"Očigledno je da je u slučaju trgovine organima neophodno sprovesti istragu i van teritorije pokrajine. Moramo da nađemo način da kroz Savet bezbednosti omogućimo adekvatan mandat koji bi zadovoljio teritorijalnu jurisdikciju u potpunosti", ocenio je Jeremić dodajući da je drugi problem Euleksa zaštita svedoka.


Извор[уреди]