Пређи на садржај

Nenadić: Budžetska rezerva manja od troškova

Извор: Викиновости


10. april 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) - Troškovi za sprovođenje i finansiranje vanrednih predsedničkih izbora u Srbiji tri puta su veći od budžetske rezerve iz koje Vlada planira da obezbedi potrebna sredstva, upozoreno je u utorak iz nevladine organizacije Transparentnost Srbija.

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je za organizovanje procesa izbora potrebno oko milijardu dinara, za njihovo finansiranje predviđeno je još 843 miliona dinara, dok u budžetskoj rezervi za 2012. godinu ima oko 600 miliona dinara.

Nenadić je rekao da novac iz budžetske rezerve neće biti dovoljan za organizovanje i finansiranje predsedničkih izbora zbog čega će morati da se uzme deo nepotrošenih sredstava sa drugih budžetskih stavki, ali je problem sa tom procedurom to što se tako nešto obično radi prilikom rebalansa budžeta.

Vanredni predsednički izbori zakazani su za 6. maj, kada će biti održani i parlamentarni, lokalni i pokrajinski, nakon što je doskorašnji predsednik Boris Tadić podneo ostavku, deset meseci pre isteka mandata.

Govoreći o gruboj proceni koliko će za predstojeće izbore biti izdvojeno iz republičkog, pokrajinskog i lokalnih budžeta, Nenadić je procenio da će ta cifra biti oko 17,4 miliona evra, što je mnogo više nego ranijih godina.

„S jedne strane to je dobro jer će stranke imati više sredstava i manje će morati da se oslanjaju na donatore, dok je negativna strana toga to što će ta sredstva biti veća nego ranije“, rekao je on.

Direktor Transparentnosti Vladimir Goati ocenio je da na frontu borbe protiv korupcije trenutno vlada zatišje i ravnoteža, odnosno, kako se šahovski izrazio, „pat pozicija“.

Goati je dodao da se u prethodnom periodu u tom smislu ništa prelomno nije dogodilo a da na proklamovanu nameru vlasti da se bori protiv korupcije „veliku senku“ bacaju brojne nerešene afere, među kojima je posebno istakao aferu „kofer“ i aferu „indeks“.

Извор[уреди]