Nemci strahuju od dalje krize evra

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. јул 2011.
(Beta) - Ogromna većina građana Nemačke strahuje da bi kriza evra mogla da bude dalje produbljena, a da političari nisu na odgovarajući način reagovali na dužničku krizu u Grčkoj i drugim zemljama.

Ispitivanje javnog mnjenja Istraživačke grupe Izbori pokazuje da 86 odsto građana strahuje od daljeg produbljivanja nestabilnosti zajedničke evropske valute. Ovo je trenutno najvažnija tema za građane Nemačke, nezavisno od toga za koju stranku glasaju na izborima.

Za dve trećine Nemaca evro je sada ključna briga, 22 odsto smatra nezaposlenost najvećim problemom, a 10 odsto pitanja vezana za korišćenje atomske energije.

Pri tome više od 50 odsto građana smatra da je politička reakcija Evropske unije bila loša, samo 35 odsto smatra da su političari valjano reagovali na dužničku krizu.

Skoro 60 odsto Nemaca protivi se daljoj finansijskoj pomoći Grčkoj, podržava je 37 odsto građana. Skoro 70 odsto stanovništva strahuje i od toga da će se finansijska kriza u Italiji takođe produbiti i naneti dalju štetu stabilnosti evra.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg