Пређи на садржај

Nemci grade fabriku vode u Zrenjaninu

Извор: Викиновости


6. april 2012.
Zrenjanin/ Srbija (PRObjave) - Gradsko veće Zrenjanina dalo je danas saglasnost na sklapanje Ugovora za projektovanje, građenje, finansiranje i upravljanje postrojenjem za prečišćavanja pijaće vode u Zrenjaninu sa nemačko austrijskom kompanijom WTE Wassertechnik Gmbh, koja je dala najbolju ponudu na tenderu za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pijaće vode.

WTE Wassertechnik je jedna od najvećih kompanija za izgradnju ovakvih postrojenja u svetu a posluje na gotovo svim kontinetnima. Planirano je da ugovor sa JKP "Vodovod i kanalizacija", predstavnici ove kompanije potpišu u Zrenjaninu polovinom aprila. Predviđeno je da izgradnja fabrike počne za šest meseci. Potpisivanjem ugovora u Zrenjaninu ova velika svetska kompanija praktično bi ozvaničila ulazak na tržište Srbije.

Izgradnja fabrike vode biće plaćena kreditom na 15 godina a otplata kreće 2015. godine. Ugovorom je predviđena mogućnost prevremene otplate bez posebnih troškova kao i umanjenje ukupne cene ukoliko se, u međuvremenu, obezbede bespovratna sredstva iz predpristupnih fonodva EU koji su nam, sa sticanjem statusa kandidata za članstvo u EU, sada dostupniji.

Tenderski uslovi su propisali da ceo posao ne može biti skuplji od 28 miliona evra, da voda zadovoljava evropske standarde kvaliteta, da postrojenje ne troši više od 55 kilovat sati električne energije, da nema više otpadne vode od 5 odsto ali i da kvalitet te vode bude takav da se može pustiti u kanalizaciju. Izabrani ponuđač, nemačko – austrijska kompanija WTE Wassertecnik, ponudila je da ceo posao okonča za 25.5 miliona evra uz striktno poštovanje zadatih uslova.

Извор[уреди]