Nema razloga za protest malinara

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. септембар 2011.
BEOGRAD, 9. septembra 2011. (Beta) - Pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Miloš Milovanović izjavio je u petak da ne vidi razloge za protest malinara iz zapadne Srbije, jer su obezbeđeni uslovi da tržišna cena tog voća sa 90 bude povećana na 100 dinara po kilogramu.

Milovanović je agenciji Beta rekao da su stvoreni uslovi da svi hladnjačari koriste subvencionisane kredite Fonda za razvoja na osnovu kojih mogu da ponude za deset dinara veću cenu malina po kilogramu od trenutne tržišne.

"Iz tog razloga ne vidim nikakve razloge za protest", rekao je Milovanović, govoreći o protestu Unije proizvođača malina i drugog jagodičastog voća koji je najavljen za subotu.

Predsednik novoosnovane Unije proizvođača malina i drugog jagodičastog voća Dragiša Terzić rekao je ranije agenciji Beta da će malinari 10. septembra organizovati protest ako se ne ispuni njihov zahtev da jedinstvena akontna cena maline za sve proizvođače u Srbiji bude 100 dinara za kilogram.

Terzić je agenciji Beta rekao da proizvođači malina zahtevaju i sistemsko rešavanje problema u toj poljoprivrednoj grani, kao i subvenciju za izvoz tog voća od ukupno 16 do 17 miliona evra, s obzirom da, kao je istakao, izvoz malina državi godišnje donosi čist devizni prihod od 150 miliona evra.

Извор[уреди]