Nema promena u režimu viza

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. фебруар 2011.
Брисел-  , (Beta) - Ministri unutrašnjih poslova EU u četvrtak su u Briselu obavešteni o polugama i delovanju mehanizma nadzora režima ukinutih viza EU za zemlje Zapadnog Balkana, o čemu će podroban izveštaj biti sačinjen u junu.

Francuska i Holandija su na zasedanju zatražile i da se uzme u obzir i njihov zahtev da se na "mnogo više pripravan način, fleksibilnije i brže" donose odluke o mogućem privremenom stavljanju van snage režima bez viza, u hitnim slučajevima narušavanja obaveza koje je s tim u vezi preuzela neka zemlja Zapadnog Balkana.

Jedan zvaničnik mađarskog predsedništva EU je novinarima saopštio da su ministri evropske dvadesetsedmorice saslušali izveštaj komesarke Evropske komisije, koja je nadležna da pokrene postupak za promenu viznog režima.

To zasad nije slučaj, nema zahteva, niti je u vidu bilo kakva odluka o tome, dodao je mađarski funkcioner. Zvaničnici EU su prethodno novinarima rekli da je do sada u zapadno-balkanskim zemljama bilo rezultata koji su povoljni i obećavaju kada je reč o ranijem problemu dolaska velikog broja "lažnih azilanata".

Извор[уреди]