Nema prevoza za Damu sa hermelinom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


17. мај 2011.
VARSSAVA, 17. maja 2011. (Beta) - Prvo putovanje u inostranstvo jedne od najdragocenijih slika u poljskim umetničkom zbirkama, "Dame sa hermelinom" Leonarda da Vinčija, moglo bi da se završi na aerodromu u Krakovu, zbog neuspeše potrage za odgovarajućim avionom.

"Dama sa hermelinom" suviše je dragocena da bi na putu iz Krakova za Madrid bila smeštena u prtljažni prostor aviona. S druge strane, dve specijalne kutije namenjene za transport slike prelaze razmere 55x40x20 centimetara i težinu između 10 i 12 kg koliko je ograničenje za ručni prtljag, piše Djenjik Polski. Osim toga, let bi trebalo da bude direktan, bez medjusletanja na neki od evropskih aerodroma.

Posle dugih sporova, "Dama sa hermelinom" će prvi put otkako je stečena napustiti Poljsku, na period od devet meseci. Slika će od sredine maja biti izložena u Madridu, od avgusta u Berlinu i od novembra do februara 2012. godine u Londonu, u okviru izložbe posvećene Da Vinčiju u londonskoj Nacionalnoj galeriji. Presudni uticaj na odluku poljskog ministarstva kulture da dozvoli gostovanje na stranim izložbama imala je lična molba osnivača fondacija plemićke porodice Čartoriski koja je vlasnik slavne slike, Adama Karola Čartoriskog. Pod uslovom da se nađe adekvatan avion, slika će nakon te tri izložbe biti vraćena u Krakov, gde će ostati najmanje deset godina.


Извор[уреди]