Nema pomirenja bez kažnjavanja ratnih zločinaca

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. jun 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Saradnja zemalja juoistočne Evrope poboljšana je od završetka ratova i pada autoritarnih režima, ali je za pomirenje naroda nužno kažnjavanje svih zločinaca, složili su se danas učesnici okruglog stola u okviru Svetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu (IPI).

"Region je učinio značajan napredak od završetka ratova, mada postoje džepovi u kojima vlada netrpeljivost. Bezbednosni rizik postoji između Srbije i Kosova, ostala područja su uglavnom pacifikovana", rekao je Vladimir Gligorov sa bečkog Instituta za međunarodne studije.

Gligorov je dodao da su ekonomske veze ojačale od 2000. godine i pada autoritarnih režima u Beogradu i Zagrebu i da je region karakteriše stabilan ekonomski razvoj, i istakao da "Balkan doživljava ekonomski procvat" zbog stranih investicija i veće ekonomske razmene.

Engleski novinar Tim Džuda ocenio je da su se odnosi popravili, ali da u načinu na koji susedni narodi doživljavaju jedni druge i načinu na koji balkanske narode doživljavaju u Evropi "postoji uvek malo odlaganje".

Извор[уреди]