Nema političke volje za ukidanje blanko ostavki

Извор: Викиновости


29. октобар 2010.
BEOGRAD, 29. oktobra 2010. (Beta) - Ministar za državnu pravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je u petak da ne postoji politička volja za donošenje zakona o izboru narodnih poslanika kojim bi se ukinule blanko ostavke poslanika i onemogućile zloupotrebe sa mandatima.

"Osim pitanja političke volje, ne postoji ni jedan drugi razlog da zakonom ne razradimo status poslanika i onemogućimo bilo kakvu zloupotrebu prava koje je istina dato Ustavom, ali ta ustavna norma nije takva da ima direktnu primenu", rekao je Marković agenciji Beta.

On je ocenio da je primena ustavne odredbe po kojoj je poslanik slobodan da stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci "čist politički voluntarizam" i da promena Ustava u tom pravcu nije neophodna da bi Srbija uvela bolji standard od sadašnjeg.

"Međutim, i to zavisi od političke volje i zato su sve izjave koje se ovih dana daju vezano za mandate poslanika samo dnevno političke", rekao je Marković i istakao da po tom pitanju može samo da kaže da Demokratska stranka ima političku volju da menja postojeće stanje i podržava političku reformu.

Ministar je kazao da zakon kojim bi se ukinule blanko ostavke može da bude usvojen veoma brzo ako za to postoji politička volja, ali da je besmisleno predlagati takav akt dok se ne postigne većina za njegovo donošenje.


Извор[уреди]