Nema osnova za krivično gonjenje Keruma

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. септембар 2009.
Zagreb-  (Beta) Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu saopštilo je da nema elemenata za podizanje krivične prijave zbog rasne ili neke druge diskriminacije protiv splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

Tužilaštvo je, prema pisanju hrvatskih medija, pregledalo snimak emisije "Nedjeljom u dva" u kojoj je Kerum izjavio da Srbima i Crnogorcima ne bi dopustio ulazak na hrvatsko tržište "jer od njih nikada nije došlo ništa dobro", kao ni da ne bi dopustio ni da mu uđu u porodicu. Kerum je u pismu tužilaštvu naveo da se ne snalazi najbolje "u takvoj vrsti provokativnih diskusija", zbog čega je "izrekao reči zbog kojih žali i zbog kojih je ispao ono što nikada nije bio - rasista, nacionalno netrpeljiv i isključiv".

Tužilaštvo je stoga odlučilo da nema osnove za dalje postupanje prema Kerumu, zaključivši da "izjava splitskog gradonačelnika ne sadrži obeležja krivičnog dela rasne i druge diskriminacije iz člana 174. Krivičnog zakona ili nekog drugog krivičnog dela koje seogoni po službenoj dužnosti", jer nije dokazana Kerumova namera da propagira nacionalnu mržnju.

Dan ranije je i narodni ombudsman Jurica Malčić rekao da smatra da nije reč o krivičnom delu, već pre o govoru mržnje i verbalnom incidentu, te da je u tom slučaju dovoljna samo politička osuda.


Извор[уреди]