Nema odmrzavanja plata do oporavka

Извор: Викиновости4. фебруар 2010.
BEOGRAD, 4. februara 2010. (Beta) - Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec izjavio je u četvrtak da odmrzavanje penzija i plata u javnom sektoru nije moguće dok ne bude "malo značajnijeg" ekonomskog oporavka.

"Lično mislim da to nije realno dok ne bude malo značajnijeg ekonomskog oporavka, odnosno dok ekonomska aktivnost, makar u prvoj polovini godine ne pokaže ozbiljnije znake oživljavanja", rekao je Bajec na predstavljanju novog broja periodičnog časopisa "Izazovi evropskih integracija" u kafe knjižari Službenog glasnika.

Bajec je naveo da će predstavnici Vlade Srbije sledeće nedelje tokom razgovora sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda razgovarati o zamrznutim platama u javnom sektoru i penzijama.

"MMF najviše interesuje penzioni sistem, jer ne mogu da shvate tako velika izdvajanja za penzije iz bruto domaćeg proizvoda", rekao je Bajec i dodao da sporazum Srbije i MMF o zamrzavanju nije bio "posledica tvrdog stava ili hira MMF".

Bajec je naveo da će najavljene izmene zakona o penzionom sistemu neće same po sebi rešiti glavno pitanje, da od aktivnog stanovništva u Srbiji od 15 do 65 godina, radi svaki drugi čovek. "Zbog toga u penzionom sistemu osiguranja postoji prirodni problem koji nije moguće rešiti sve većim izdvajanjem iz budžeta", rekao je Bajec.


Извор[уреди]