Nema novca za zahteve štrajkača

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. фебруар 2011.
BEOGRAD, 8. februara 2011. (Beta) - U budžetu Srbije za 2011. godinu neće biti novca da se ispune zahtevi zaposlenih u javnim službama za povišice plata od 20 do 40 odsto, upozorio je u utorak saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković.

"Zakonom o budžetu za ovu godinu je predviđeno odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, za sta će biti potrebno oko dvadeset milijardi dinara. Novo povećanje plate pod pritiskom zaposlenih u prosveti i policiji bi značilo narušavanje fiskalnih pravila i bilo bi okidač za nove štrajkove", rekao je Stamenković na promociji novog broja biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Stamenković je rekao da je poslednjim rebalansom budžeta za 2010. godinu i naduvanim deficitom od 4,8 odsto bruto društvenog proizvoda iako je bio četiri odsto, ostavljen prostor za veći minus u državnoj kasi u 2011. godoni.

"Povišice plata izvan dogovorenog okvira vodile bi ka tome da se poželjni proinevsticioni razvojni scenario u predizbornom periodu zameni prosocijalnim, a posledica bi bila više godišnja privredna stagnacija", rekao je Stamenković.


Извор[уреди]