Nema novca za jednokratnu isplatu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. април 2011.
BEOGRAD, 21. aprila 2011. (Beta) - Fiskalni savet procenio je da u republickom budžetu za sada nema novca za jednokratnu isplatu budžetskim korisnicima i penzionerima, mimo zakonom propisane povišice od 5,5 odsto na aprilska primanja, rekao je u četvrtak predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

"Analiza Fiskalnog saveta o fiskalnim kretanjima u prvom tromesečju je pokazala da je deficit države za sada u skladu sa ciljem da on ove godine bude 4,1 odsto bruto društvenog proizvoda, ali da postoje značajni rizici da se ta granica premaši", rekao je Petrović za agenciju Beta.

On je upozorio da prihodi republickcog budžeta u prva tri meseca nisu iznadprosečni i ne daju prostor za dodatno povećanje rashoda.

"Veći nominalni prihodi države u prvom kvartalu 2011. godine stvaraju iluzije da država raspolaže većim sredstvima od planiranih, koja bi mogla biti upotrebljena za dodatne rashode, kao što je jednokratno ili trajno povećanje plata i penzija, preko rasta koji je određen fiskalnim pravilima", rekao je Petrović.

U analizi Fiskalnog saveta se navodi da visoki deficit republičkog budžeta i kretanja u prvom kvartalu ukazuju na mogućnost da manjak u budžetu bude veći od predviđenih 120 milijardi dinara.


Извор[уреди]