Nema konsenzusa u EU oko prosledjivanja kandidature

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


15. април 2010.
BEOGRAD, 14. aprila 2010. (Beta) - Potpredsednik srpske vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da u Evropskoj uniji još nema konsenzusa za prosledjivanje kandidature Srbije za članstvo Evropskoj komisiji (EK) i rekao da je stoga za dobijanje statusa kandidata "realniji datum jun 2011".

"Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) počinje u junu, ali teško da će špansko predsedništvo EU uspeti da istovremeno stavi i srpsku kandidaturu za članstvo na dnevni red Saveta ministara. U Evropi još nema konsenzusa za prosledjivanje naše kandidature (EK)", rekao je Đelić.

Na pitanje da li to znači da ovu godinu nećemo završiti sa statusom kandidata, odgovorio je "Najverovatnije, da. Mislim da je realniji datum 2011."

U intervjuu za Večernje novosti, on, međutim, nije želeo da precizira koje se evropske zemlje trenutno protive prosledjivanju kandidature Srbije.

"Nije tu Srbija u nekoj podredjenoj poziciji, jer se, u proseku, od podnošenja zahteva do njegovog prosledjivanja Komisiji na razmatranje čeka i do godinu dana. Mnogo je važnije to što Srbija nikada nije imala toliku podršku i što nema nijedne zemlje u Evropi koja ne želi da nas vidi u EU", rekao je Đelić. 


Извор[уреди]