Nemačke firme investirale milijardu i po evra u Srbiji

Извор: Викиновости22. август 2011.
(Beta) - Nemačke kompanije investirale su oko 1,5 milijardi evra u Srbiji i zapošljavaju oko 20.000 ljudi, rečeno je u ponedeljak agenciji Beta u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako su naveli u PKS, među većim direktnim investicijama nemačkih firmi u Srbiji su Štadina kupovina Hemofarma za 510 miliona evra, ulaganja trgovinskog lanca Metro od 165 miliona evra, Meser Tehnogasa od 114 miliona evra i Henkelova kupovina Merime iz Kruševca i ulaganje u proizvodnju od ukupno 78 miliona evra.

Period ekonomske krize nije uticao na dalji priliv nemačkih investicija u Srbiju, ocenili su u PKS i naveli kao primere da će Reum u fabrici za proizvodnju autodelova do 2012. zaposliti oko 350 radnika, a kompanija Medsorg će u Kraljevu graditi fabriku za reciklažu.

Kod nemačkih kompanija postoji veliki potencijal za ulaganja u infrastrukturne projekte u Srbiji, kao i veliko interesovanje i priliv investicija u srpsku privredu u oblasti industrije auto delova, rudarstvu i energetici, poljoprivredi i zaštiti životne sredine, kazali su u PKS.

Nemačka je i dalje najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije u okviru Evropske unije, kazali su u PKS i u prvoj polovini ove godine bila je na drugom mestu po visini izvoza srpskih proizvoda, kao i po visini uvezene robe.

Извор[уреди]