Пређи на садржај

Nemačka poziva radnike iz kriznih EU-zemalja

Извор: Викиновости


19. јул 2011.
BERLIN, 19. jula 2011. (Beta) - Nemačka nedostatak radne snage želi da prevaziđe upošljavanjem radnika iz zemalja Evropske unije koje se trenutno nalaze u krizi kao što su Španija, Portugalija i Grčka.

Savezna agencija za rad, prenose mediji, uveliko poziva kvalifikovane Špance da dođu na rad u Nemačku, a ispituje mogućnost sličnih akcija za regrutovanje radne snage i u Portugaliji i Grčkoj.

Prema navodima ove ustanove, samo u Španiji je nezaposleno na hiljade inženjera i stručnjaka za informacione tehnologije, upravo kvalifikovana radna snaga koja nedostaje u Nemačkoj.

Oko 17.000 Španaca spremno je, saopštila je predsatvnica Savezne agencije za rad, za zapošljavanje u Nemačkoj. U Portugaliji su, na primer, za dolazak u Nemačku zainteresovani pre svega ljudi kvalifikovani za negu starih i bolesnih.

Nemačka je atraktivna i za grčke lekare, koji izuzetno dugo moraju da čekaju na specijalizaciju. U Nemačkoj bi to usavršavanje okončali za četiri do pet godina i pri tome radili na klinikama, kojima sve više nedostaju lekari.


Извор[уреди]