Nemačka policija zamenjuje nemačke ovčare belgijskim

Извор: Викиновости


22. август 2011.
(Beta-AFP) - Suočena s nestašicom nemačkih ovčara, policija jedne pokrajine na zapadu Nemačke postepeno ih zamenjuje belgijskim ovčarima.

„Zaista postoji nestašica nemačkih ovčara (na nemačkom tržištu)“, rekao je u ponedeljak Frans presu Hajko Grube, portparol SV-a - najvećeg nemačkog društva posvećenog toj rasi pasa. Policajci pokrajine Severna Rajna-Vestfalija imaju sopstvenu uzgajivačnicu u kojoj je sve više belgijskih ovčara - rase malinoa.

Privatne uzgajivačnice nerado prodaju nemačke ovčare pošto policija nudi 2.000 evra po psu, što je „cena mnogo niža od vrednosti“ tih pasa, naveo je Grube. „Ali to ne umanjuje kvalitet nemačkih ovčara“, istakao je on. „Obe rase (nemački i belgijski ovčari) su zanimljive i to su veoma dobri ovčari“, naveo je Grube i ocenio da policija ne bi trebalo da se oslanja na pse samo jedne rase.

Prema njegovim rečima, nemački ovčari su i dalje često prisutni na aerodromima na kojima tragaju za drogom. U drugim pokrajinama Nemačke policija i dalje u velikoj meri nabavlja nemačke ovčare, o čemu svedoče oglasi u publikaciji Društva nemačkog ovčara.

Извор[уреди]