Nemačka će pratiti uključivanje Srbije u EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

5. мај 2010.

Berlin / Nemačka (Beta) Nemačka želi partnerski i prijateljski da prati proces uključivanja Srbije u Evropsku uniju (EU), izjavio je u sredu predsednik Odbora Bundestaga za pitanje EU Gunter Krihbaum posle posete potpredsednika vlade Srbije Božidara Đelića ovom parlamentarnom telu.

„Mi smo uvereni da je stabilnost u čitavom regionu moguća samo ako je Srbija članica EU, ali reč je i o mnogo većoj stvari. Razvoj, blagostanje, demokratija i pravna država mogu u okvirima EU mnogo bolje da se razvijaju“, rekao je Krihbaum novinarima posle sastanka Odbora.

Đelić, koji je 90 minuta članovima Odbora tumačio politička i ekonomska opredeljenja Srbije, pozvao je Bundestag i nemačku vladu da podrže dva koraka koja su od ključnog značaja za Srbiju. Od Berlina se, kako je rekao Đelić, podrška očekuje kada je reč o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i o prosledjivanju aplikacije Srbije za članstvo u EU Evropskoj komisiji.

Đelić je istakao da Srbija „ne traži nikakve privilegije ili mogućnost da krene prečicom u EU“, ali da joj je nužna „verodostojna EU-perspektiva da bi mogla da nastavi svoju odgovornu politiku uz podršku građana“ i da pregovore o ulasku u EU počne do kraja mandata ove vlade sredinom 2012. Nemački poslanici, članovi Odbora, od Đelića su najviše želeli da čuju mišljenje o mogućnosti rešavanja problema Kosova.


Извор[уреди]