Пређи на садржај

Nelikvidnost rešiti reformom javnog sektora

Извор: Викиновости


12. април 2011.
BEOGRAD, 12. aprila 2011. (Beta) - Ekonomski institut (EI) u Beogradu ocenio je u utorak da je privreda Srbije izuzetno nelikvidna i da se taj problem ozbiljno može rešiti samo sveukupnom reformom javnog sektora.

Ta reforma "s jedne strane treba da relaksira privredu, a sa druge da uspostavi osnove za trajnu finansijsku disciplinu privrede i države", rekao je saradnik EI Stojan Stamenković na predstavljanju novog broja biltena "Makroekonomske analize i trendovi", koji izdaju EI i Privredna komora Srbije.

Prema njegovim rečima, pokušaj rešavanja nelikvidnosti netržišnim metodama - poput monetarne ekspanzije, subvencionisanih kredita za likvidnost, reprogramiranja dugova ili multilateralnih kompenzacija, mogu problem rešiti samo prividno i u kratkom roku.

U Srbiji su, kako je objavljeno u MAT-u, krajem februara bili blokirani računi 66.255 firmi, sa ukupnim dugovanjem od 287,6 milijardi dinara.

Stamenković je ukazao da je najvažnije na kratak rok uspostaviti finansijsku disciplinu i uvesti stroga pravila plaćanja u svim vrstama poslovnih transakcija.


Извор[уреди]