Negativna odluka o dodeli statusa kandidata Srbiji nema podršku svih nemačkih partija

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. decembar 2011.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - Poslanik nemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Ditmar Niman izjavio je danas da negativna odluka Angele Merkel o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji nema podršku svih partija nemačkog Bundestaga.

Ditmar je u izjavi Tanjugu rekao da je razočaran što je, kako je naveo, njegova zemlja bila jedna od vodećih sila u težnji da se danas ne dodeli status kandidata Srbiji.

"Razočaran sam ponašanjem moje vlade kao i odlukom Evropskog saveta", rekao je Ditmar, koji je i član Komiteta za evropske poslove Bundestaga.

On je naveo da će sledeće srede na tom komitetu pokrenuti pitanje zašto se nemačka vlada tako postavila.

"Budite sigurni da će moja partija pokrenuti to pitanje i zahtevati da vlada objasni zašto je delovala onako kako jeste. Mi smo na komitetu ranije istakli da imamo interes da podržavamo Srbiju i o tome ćemo diskutovati u Briselu", rekao je Niman.

On je dodao da opozicione partije u Nemačkoj, posebno SPD i Zeleni, žele drugačiji odnos prema Srbiji i smaraju da je status kandidata trebalo da bude odobren u Briselu, a da Srbije u tom smilu uživa i podršku dela poslanika vladajuće Demohrišćanske unije u Bundestagu.

"Ali, na kraju dana većina hrišćanskih demokrata i liberala će podržati vladu", rekao je Niman i ponovio da je je odlukom Evropskog saveta dat loš signal zemlji koja je, kako smatra, načinila veliki napredak i čiju je vladu trebalo nagraditi za to.

On se nada da će Srbija dobiti status kandidata u februaru i ističe da je iz razgovora sa kolegama iz Evropske komisije, Evropskog parlamenta, pa i komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom, zaključio da i oni dele njegovo mišljenje.

"EK je preporučila da se Srbiji odobri status kandidata. Nije mi jasno koji su razumni razlozi da se ne poštuje ta preporuka. Ako se gleda u izveštaj EK o Srbiji vidi se da nema zemlje koja je načinila toliko napredak u poslednjih 12 meseca kao Srbija", ocenio je Niman.

Veoma je kontraproduktivno, dodao je, da se zbog problema na liniji sa Kosovom Srbija dodatno uslovljava.

Niman smatra da je oštar stav Merkelove činjenica da vladajuća koalicija u Srbiji ne pripada konzervativnom taboru iz koga dolazi većina vladajućih stranaka u zemljama članicama EU.

Извор[уреди]