Nedovoljna zaštita insajdera

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

29. јун 2010.
BEOGRAD, 29. juna 2010. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je u utorak da Srbija nema adekvatnu zaštitu i položaj insajdera koji ukazuju na korupciju i zloupotrebe u svojim sredinama.

"Iskustva pokazuju da su ljudi koji su ukazali na nepravilnosti od ogromnog značaja, velike štete i nešto što je bilo u najboljem interesu građana, prošli jako loše, da su ostali bez posla, bili šikanirani i podvrgnuti raznim oblicima odgovornosti", rekao je Šabić.

Šabić je na otvaranju međunarodne konferencije o slobodi pristupa informacijama rekao da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE) pozvala sve članice da uvedu odgovarajuću zaštitu takozvanih uzbunjivača, osoba koje su ukazale na korupciju ili zloupotrebe i zaštitile javni interes.

On je podsetio da je prilikom izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama zaštitnik građana predložio amandman koji bi trebalo da bude u funkciji zaštite insajdera, ali da taj predlog tada nije prihvaćen.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović rekao je da je u oblasti javnih nabavki uloga insajdera od izuzetnog značaja, jer je rizik od korupcije veoma visok, dok su male šanse da se sa strane otkriju zloupotrebe u tim postupcima.


Извор[уреди]