Nedostatak vitamina D uvećava rizik od infarkta

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу20. новембар 2009.

Vašington / SAD. (Beta) Nedostatak vitamina D povezan je sa značajno većim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i smrtnosti uopšte, pokazala je jedna američka studija.

U jednogodišnjem istraživanju učestvovalo je 27.686 osoba starijih od 50 godina koje nisu prethodno imale kardiovaskularna oboljenja.

Studija je pokazala da osobe sa vrlo niskim nivoom vitamina D u krvi imaju 77 odsto veći rizik da umru nego osobe koje imaju normalan nivo vitamina D u krvi.

Oni kod kojih je izmereno značajno smanjenje nivoa vitamina D imali su za 45 odsto veći rizik da dobiju koronarnu bolest i 78 odsto veći rizik za moždani udar, u poređenju sa ljudima kod kojih je nivo vitamina D u granicama normale.

"Zaključili smo da je kod ljudi starijih od 50 godina čak i umeren nedostatak vitamina D povezan sa razvojem koronarne bolesti, srčane insuficijencije, sa moždanim udarima i sa povećanom stopom smrtnosti", rekla je Hajdi Mej, jedan od autora studije, a prenosi AFP.

Vitamin D nije mnogo prisutan u svakodnevnoj ishrani, gde ga u značajnijim količinama ima u jetri nekih riba kao što je bakalar. Glavni izvor vitamina D je izlaganje suncu, koje omogućuje koži da ga sintetiše.

Nova naučna saznanja donekle koriguju uobičajena upozorenja da je izlaganje suncu opasno.

Neka istraživanja dokazuju da sunceva svetlost podržava zdravlje tako što potstiče telo na proizvodnju vitamina D koji štiti od raka i bolesti srca, i brani organizam od drugih teških bolesti kao što su multipleks skleroza, reumatski artritis ili dijabetes.

Mnogi specijalisti su ubeđeni u moćna dejstva D vitamina pa preporučuju da se duže boravi na suncu i da se D vitamin i dodatno uzima u vidu preparata, pošto ga ni sa najboljim načinom ishrane u organizam ne unosimo u dovoljnim količinama.

Hajdi Mej, koja je epidemiolog u Institutu za kardiologiju pri Kliničkom centru Intermountain u Solt Lejk Sitiju, kaže da su rezultati njihove studije iznenađujući i značajni jer je lako tretirati nedostatak vitamina D da bi se smanjio rizik za kardiovaskularne bolesti, koje su vodeći uzrok smrtnosti u SAD.

Istraživanja su pokazala da vitamin D ima ulogu u brojnim biološkim funkcijama, među kojima su arterijski pritisak, kontrola nivoa glukoze u krvi i proces upale, što su sve značajni faktori rizika za kardiovaskularna oboljenja.

Pošto je i ova studija, kao i neke ranije, zasnovana jedino na opservaciji, ne može se na siguran način zaključiti da je nedostatak vitamina D direktno povezan sa povećanim rizikom za kardiovaskularne bolesti.

Ali, zaključak ove studije daje dobre razloge da se urade nova istraživanja, ocenio je Brent Muleštajn, direktor Instituta za kardiovaskularna istraživanja u medicinskom centru u Solt Lejk Sitiju.

"Mislimo da su rezultati ove studije dovoljni da opravdaju klinička ispitivanja u kojima će se pacijentima koji imaju nedostatak vitamina D on davati dodatno, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da li takav pristup može da smanji rizik za srčanu krizu ili moždani udar", dodao je on.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg