Nedobijanje datuma ne ugrožava priliv sredstava EU

Извор: Викиновости


23. oktobar 2012.
Novi Sad/ Srbija (Beta) Nedobijanje datuma za početak pregovora Srbije sa Evropskom unijom ne ugrožava priliv sredstava iz budžeta EU i od drugih donatora, izjavio je u utorak zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Ognjen Mirić.

Mirić je novinarima na Novosadskom sajmu uoči Dunavskog biznis foruma rekao da se EU pregovara o novom budžetu za period 2014-20. godina i da je predviđen iznos od 14,1 milijardi evra, što je povećanje u odnosu na postojeći budžet.

Sva ta sredstva će biti usmerena u pravcu ispunjavanje kriterijuma za pristupanje EU, ali i za društveno-ekonomski razvoj, tako da zbivanja u vezi sa datumom početka pregovora ne utiču negativno na priliv sredstava iz budžeta EU, rekao je Mirić.

Govoreći o današnjem skupu, rekao je da je Srbija bila vrlo aktivna tokom izrade Dunavske strategije i da je Dunavski bizis forum još jedna potvrda proaktivnog pristupa Srbije toj temi, zajedno sa još 13 država Podunavskog regiona.

"Ovakav skup je izuzetna prilika da uočimo sve potencijale Dunava i Dunavske strategije, kako bismo se bolje pripremili za realizaciju projekata koji proizilaze iz te strategije", rekao je Mirić.

On je ocenio da je za Srbiju izuzetno važno da se i na taj način što bolje pripremi za period od 2014. do 2020. godine, jer će budžet EU za te namene biti uvećan.


Izvor[уреди]