Пређи на садржај

Ne treba ukidati radne knjižice

Извор: Викиновости


19. decembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Ministarstvo rada i zapošljavanja Srbije ocenilo je u sredu da bi ukidanje radne knjižice izazvalo probleme i zaposlenima i poslodavcima.

„Ukidanje radne knjižice izazvalo bi probleme zaposlenima i poslodavcima kod ostvarivanja i utvrđivanja prava iz radnog odnosa, čiji obim i visina zavise od vremena provedenog u radnom odnosu“, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu rada.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) preporučila je Vladi da ukine radnu i zdravstvenu knjižicu jer smatra da ti dokumenti nemaju nikakvu upotrebnu vrednost.

U obrazloženju za ukidanje radne knjižice navodi se da bi privreda godišnje uštedela 3,6 miliona evra i da je taj dokument nepotreban jer se podaci koje sadrži već nalaze u bazama podataka institucija, pre svega Fonda PIO.

Ministarstvo rada navodi da nije momenat da se ukida radna knjižica jer je to javna isprava na osnovu koje se ostvaruju značajna prava iz radnog odnosa i prava za slučaj nezaposlenosti.

Kako se navodi, ne postoji registar ili evidencija koja sadrži sve podatke koji su od značaja za ostvarivanje tih prava i koji bi mogli da zamene radnu knjižicu.

Izvor[уреди]